? Czy sposób odżywiania naprawdę może doprowadzić do zwiększenia zachorowalności na raka? I jak Dieta Antyrakowa może to ryzyko zmniejszyć.


dieta a nowotwór

Od czasu rozwoju przemysłu rolniczego i transportu w krajach Zachodnich drastycznie wzrósł rozwój chorób oraz współczynnik zachorowalności na raka. Problemy zdrowotne przyjęły nazwę chorób cywilizacyjnych. Nie ma dokładnego podziału i ciężko jednoznacznie stwierdzić, że choroba wynika jedynie ze stylu życia, jednak wiadomym jest że dotyka ona społeczeństwa żyjące w krajach wysoko uprzemysłowionych.

Do głównych chorób cywilizacyjnych zaliczamy:

  • nadciśnienie tętnicze
  • cukrzyca
  • otyłość
  • choroba wieńcowa
  • nowotwory
  • zaburzenia psychiczne
  • alergie
  • choroby układu pokarmowego (najczęstszą jest choroba wrzodowa)
  • osteoporoza
  • choroby neurodegenracyjne (np. choroba Alzheimera)

Wyniki badań wskazują jednoznacznie na związek częstotliwości zachorowań na te choroby ze stylem życia oraz dietą. Jeśli chodzi o dietę największy wpływ na zachorowania na te choroby mają sztuczne dodatki spożywcze, aromaty, konserwanty, wzmacniacze smakowe oraz liczne chemiczne dodatki zmieniające nasze codzienne pożywienie w sztuczne jedzenie. Dieta antyrakowa ma na celu wyeliminowanie wszytskich wyżej wymienionych czynników chorobotwórczych.

Jak postęp cywilzacyjny przyczynia się do zachorowania na raka i jak dieta antyrakowa wraca do zasad absolutnych w sposobie odżywiania.

Gdy porównamy nasz obecny sposób życia ze stylem życia naszych przodków, zauważymy że zmiany jakie zaistniały są diametralne. Życie w krajach wysokorozwiniętych w niczym obecnie nie przypomina życia człowieka sprzed wieków: zbieraczy, żywiących się roślinami oraz myśliwych. Przez nieporównywalną większość czasu, blisko 100% czasu egzystencji  na ziemi, człowiek odżywiał się w sposób pierwotny, rośliny i upolowane drobne zwierzęta, do których przystosowywał organizm przez cały proces ewolucji, setki tysięcy lat. Dieta antyrakowa wraca do czystych źródeł dotyczących zasad żywienia i do tego jak w wyniku ewolucji nasz ciało dostosowało się do spożywanych pokarmów, Pożywienie ponad to było pełnowartościowe, bogate w substancje odżywcze oraz białko. Nie byliśmy także atakowani przez chemiczne niebezpieczne substancje o działaniu rakotwórczym, używane współcześnie w uprzemysłowionym rolnictwie.

Metabolizm naszych przodków przez tysiąclecia idealnie dopasował się do naturalnego rytmu i aktywności fizycznej jaka wówczas mieli ludzie. Organizm całkowicie się dostosował do istniejących warunków, sposobu odżywiania oraz składu produktów, którymi się żywił przez cały proces ewolucji. Dziś nasz organizm bardziej jest przystosowany do dawnego życia niż obecnego, dlatego współczesne żywienie powoduje tyle chorób. Przekonanie, że jeśli od dziecka ktoś się żywi w dany a nie inny sposób oraz pomaga organizmowi przyzwyczaić się do danego stylu jest bardzo mylne, gdyż na takie przemiany potrzeba setki tysięcy lat. Kilkadziesiąt lat co najwyżej pomoże nam podupaść na zdrowiu. Dlatego dieta antyrakowa to nie tylko suche informacje na temat posiłków. Powinna być nierozerwalnie połączona z odpowiednim stylem życia i wybieraniu jak najbardziej wartościowych i zróżnicowanych produktów pod względem składników odżywczch.