Antyrakowa sałatka z pestkami dyni, słonecznika i jabłkiem na oleju lnianym

dieta antyrakowa salatka z jablkiem i pestkami dyni oraz slonecznika

Przepis na sałatkę z jabłkiem to znakomity sposób na wykorzystanie tego składnika, gdy nie mamy za bardzo składników na typową sałatkę warzywne. Kombinacja jabłka, sałaty oraz pestek pozytywnie zaskakuje jak i wzbogaca smak samej sałaty, która z reguły dla większości jest jałowa. Teraz jest wspaniały okres na młodą i zdrową sałatę która możemy zakupić w zaufanych pobliskich sklepikach, która jest bogata w przeciwutleniacze. Ja moją sałatę sama posiadam do doniczki, kupując w nasiona gotową mieszankę sałat i uprawiałam w małej szklarni na balkonie co bardzo polecam. Jabłka natomiast zawierają związki fenolowe, będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Warto pamiętać, że w wyniku licznych badań długość naszego życia wzrasta proporcjonalnie do ilości spożywanych i zawartych w naszym ciele antyoksydantów.

Składniki:

  • mieszanka sałat, ja użyłam trzech rodzajów sałat: lodowej, falistej zielonej i czerwonej
  • 1 pomidor
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • drobno posiekana świeża bazylia (kilka listków)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Składniki myjemy, rozdrabniamy do wielkości według uznania, wrzucamy do miseczki i mieszamy. Jabłko w przyjemny sposób łagodzi „surowość” sałatek warzywnych, nadając im nieco słodyczy, a dzięki lekkiemu kwaskowatemu smaku również lekkości.

Pozdrawiamy Zespół: Dieta Antyrakowa .pl

dieta antyrakowa salatka z jablkiem i pestkami

Leave a Reply