Kurczak Curry z Mleczkiem Kokosowym i Warzywami

dieta-antyrakowa-001

Wiele produktów roślinnych posiada dobroczynne działanie dla naszego zdrowia, dlatego mając tą świadomość powinniśmy jak najczęściej włączać je w nasz jadłospis w programie – dieta antyrakowa. Dzisiejsze danie oparte jest na cukini, będącej warzywem bogatym w antyoksydanty oraz na mleczku i oleju kokosowym, któremu przypisuje się liczne właściwości lecznicze. Olej kokosowy wykazuje właściości przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Drożdże, grzyby i bakterie prowadzą do zakażeń, które to często są podłożem dla nowotworów. Olej kokosowy działa przeciwzapalnie i pomaga w gojeniu uszkodzonych tkanek.


Składniki:

  • 150 gram piersi z kurczaka (lub polędiczek z kurczaka)
  • 300 gram cukini pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 cebule
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty z zielonego curry
  • przyprawy do zamarynowania kurczaka: pieprz cayenne, 4 ząbki czosnki, bazylia, olej sojowy, świeży imbir
  • 2 garście makaronu z fasoli mung
  • kiełki słonecznika dla dekoracji i smaku

Przygotowanie:

  1. Na poczatku marynujemy kurczaka w sosie sojowym, startym świeżym imbirze, czosnku, bazylii, pieprzu cayenne.
  2. Kurczaka w miare możliwości odstawiamy na conajmniej 2-3 godziny do lodówki, aby się zamarynował.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
  4. 3 średnie cebule kroimy w pół księżyce i zarumieniamy na patelni – około 5 minut.
  5. Nastepnie wyjmujemy z marynaty dokładamy do cebuli pokrojonego kurczaka – około 5 minut.
  6. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
  7. Całość dusimy i co jakiś czas mieszamy przez około 10 minut.
  8. Dolewamy poł puszki mleczka kokosowego, 2 łyżeczki pasty z zielonego curry i duzimy około 3 minuty.
  9. Dodajemy makaron, mieszamy pozostawiamy na około 4 minuty pod przykryciem na średnim ogniu.
  10. Po 4 minutach zdejmujemy i nakładamy do miseczki. Dekorujemy kiełkami słonecznika

Pozdrawiamy i życzymy zdrowia.


Zespół Dieta Antyrakowa

Leave a Reply