Dieta Antyrakowa to też przyjemności: Muffiny jajeczne z brokułami i szpinakiem na śniadanie

dieta-antyrakowa-jajka-brokul-szpinak-2

Muffiny jajeczne, są tak proste do zrobienia, jak jajecznica czy omlet? Nie należy się ich obawiać, gdyż przyrządza się je niezwykle prosto. Jedyna różnica jest taka, że nie wylewa się ich na patelnie tylko do foremek i nie przyrządza się ich na płycie kuchennej tylko wstawia do piekarnika. Danie wykazuje właściwości antyrakowe dzięki małej ilości cukrów prostych, oraz zawartości warzyw o właściwościach antyrakowych, dlatego jak najbardziej warto je wpisać w nasze codzienne menu. Muffiny szczególnie dobrze spisują się w wersji śniadaniowej, dają na długo uczucie sytości i dość szybko się je przygotowuje.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 3 większe różyczki brokuła
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka oleju extra virgin
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • opcjonalnie: kozi ser


Przygotowanie:

  1. Warzywa (brokuł, szpinak) myjemy, porządnie osuszamy i siekamy na drobno nożem.
  2. Jajka wbijamy do miski i wlewamy mleko.
  3. Ubijamy na jednolitą masę oraz dodajemy sól i czosnek granulowany.
    Foremki na muffiny smarujemy oliwą aby muffiny nie przywierały po upieczeniu.
  4. Do natłuszczonych foremek wsypujemy rozdrobnione warzywa.
  5. Następnie opcjonalnie dodajemy niewielką ilość sera koziego.
  6. Do foremek wlewamy do maksymalnie 3/4 wysokości ubitą masę z jajek i mleka.
  7. Wstawiamy do piekarnika na około 15minut do temperatury 175-180stopni.
  8. Podajemy przykładowo z kiełkami i liśćmi szpinaku.




dieta-antyrakowa-muffiny-brokul-szpinak

1. Rozdrobnione warzywa (brokuł oraz szpinak – możliwe i polecane inne kombinacje)

dieta-antyrakowa-jajka-mleko

dieta-antyrakowa-jajka-mleko-ubite jajka

2. Jajka wbijamy, dolewamy mleko, dodajemy przyprawy i ubijamy.

dieta-antyrakowa-forma-oil

3. Formy wysmarować oliwą.

dieta-antyrakowa-forma-olej-warzywa

4. Warzywa wrzucamy do foremek.

dieta-antyrakowa-forma-olej-warzywa-ser-kozi

4. Opcjonalnie dokładamy ser, np. kozi oraz wlewamy ubitą masę.

dieta-antyrakowa-muffiny-pieczenie

5. Muffiny wypiekamy przez 15 minut w temperaturze 175 st.

dieta-antyrakowa-muffiny-pieczenie-gotowe

6. Przez chwilę studzimy i wyjmujemy ostrożnie z foremek.

dieta-antyrakowa-muffiny-pieczenie-gotowe-podane2

Pozdrawiamy i Smacznego – Zespół Dieta Antyrakowa

Leave a Reply