Sałatka z pomidorem i awokado, wspomagająca wchłanianie antyoksydantów: likopen oraz beta-karoten

dieta antyrakowa salatka pomidorami i awokado

W odniesieniu do badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w stanie Ohio, spożywanie pomidorów w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami, jakie zawiera np. awokado i olej lniany wspomaga wchłanianie zawartych w pomidorach antyoksydantów (z grupy karotenoidów: likopen, beta-karoten) – może być przez nasz układ trawienny wchłaniane do 15 razy lepiej. Pomidory jako jedne z flagowych produktów diety antyrakowej, a w połączeniu z również antyrakowymi właściwościami awokado, które tworzą ze sobą synergię, tym samym potęgując swoje działanie. Ponad to dodany do samej sałatki olej lniany ponownie natęża wspomniane parametry całego posiłku.

Składniki:

  • 12-15 pomidorów koktajlowych
  • 2-3 różyczki brokuła
  • 1/2 mozzarelli
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • bazylia lube też inne zioła do smaku

Składniki oczyszczamy, obmywamy, w przypadku awokado obieramy, rozdrabniamy do wielkości według uznania, razem wszystko mieszamy. O ile nie mamy za bardzo nadwrażliwych ścian żołądka zaleca się zostawienie pomidorków wraz ze skórką, która zawiera duży procent antyoksydantów z całych pomidorów.

Pozdrawiamy Zespół: Dieta Antyrakowa .pl

Leave a Reply