Pyszna i oryginalna salatka z Granatem, Szpinakiem i Serrano

dieta-antyrakowa-szpinak-granat-serranoGranat posiada bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, co wiąże się z jego zdrowotnymi i antyrakowymi właściwościami. Granat jest szczególnie ceniony przy walce z rakiem prostaty i rakiem płuc. Podczas badan wykonanych przez amerykańskich naukowców i zastosowaniu kuracji granatami na chorych spożywających dania z menu Dieta Antyrakowa, zaobserwowano zahamowanie w rozwoju komórek rakowych.

Również przy badaniach in vitro, onkolodzy odkryli, wpływ owocu na zatrzymanie w postępowaniu rozwoju raka piersi.

Sałatka na bazie szpinaku, zaliczanego do 10 najzdrowszych warzyw antyrakowych, wzbogaca danie o kolejną dużą dawkę przeciwutleniaczy.

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 2 plasterki szynki serrano (długo dojrzewającej) do smaku, ja robię też często wersję sałatki bez szynki
  • pół średniego granatu
  • mała garstka kiełek fasoli mung
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • sok z połowy limonki

Przygotowanie Sałatki (7-8 minut):

Najprzyjemniejsze w przygotowaniu sałatki jest to, że wystarczy dodawać kolejne składniki, bez gotowania… i długiego przyrządzania. Właściwie wystarczy wszystko umyć, pokroić wedle upodobań i wyłożyć na talerz. Dlatego jako pierwsze… :


  1. Myjemy i przepłukujemy szpinak.
  2. Rozdrabniamy w rękach szynkę serrano.
  3. Czas na granat. Owoc koimy na pół. po środku połówki przycinamy górę i dół owocu jak na zdjęciu powyżej oraz nakrajamy delikatnie skórkę aby łatwiej było obierać. Tak przygotowany owoc wkładamy do miski z wodą i pod wodą zaczynamy obierać skórkę. Cały patent polega na tym, że miąższ dzięki temu, że jest gęsty opada na dno naczynia a skórka dzięki powietrzu zawartemu w swojej strukturze i małej gęstości unosi się na wierzchu wody. Dzięki temu łatwo i sprawnie możemy oddzielić jadalną część od niesmacznych „błonek” z wnętrza owocu.
  4. Odcedzony granat wysypujemy na sałatkę.
  5. Dokładamy z wierzchu kiełki, posypujemy sezamem oraz kropimy sokiem z limonki.



dieta-antyrakowa-szpinak

1. Szpinak myjemy i osuszamy. Można tez pokroić na mniejsze fragmenty, wedle upodobań.

dieta-antyrakowa-szpinak-serrano

2. Rwiemy szynkę serrano i układamy na liściach szpinaku. Serrano pełni rolę waloru smakowego. Ale sałatka też jest pyszna bez niej.

dieta-antyrakowa-granat

dieta-antyrakowa-granat-polowka

3. Granata kroimy na pół i odcinamy końcówki.

dieta-antyrakowa-granat-obieranie

4. Granat wkładamy do miski z wodą i delikatnie obieramy, odrywając nasiona.

dieta-antyrakowa-granat-obieranie-ziarna

5. Efekt jaki uzyskamy to opadnięte na dno nasiona, które swobodnie można oddzielić od łusek i skórek owocu.

dieta-antyrakowa-granat-gotowe

6. Nasiona odcedzamy i już całkiem oczyszczone wysypujemy na sałatkę.

dieta-antyrakowa-salatka-granat-szpinak

Smacznego – Zespół Dieta Anty

Leave a Reply