Sałatka z Wodorostów Wakame z dodatkiem ogórka oraz ciecierzycy

dieta antyrakowa salatka z glonami i cieciorka

Wodorosty Wakame oprócz właściwości prozdrowotnych, bogactwa w składniki mineralne, mają także działanie antyrakowe. Ze względu na bardzo wysoki poziom jodu, działa zapobiegawczo na raka piersi, którego występowanie wzrasta wraz z niedoborami właśnie tego pierwiastka. Ponadto Wodorosty Wakame są bogate w magnez, wapń, żelazo oraz witaminy A,C,E, K, B2 oraz D. Dieta antyrakowa kieruje się zasadą różnicowania przyjmowanego przez nas pożywienia. Dlatego nie wystarczy jeść codziennie tych samych produktów, które charakteryzują się właściwościami antyrakowymi, ale należy je ze sobą komponować i wprowadzać wariacje w ich komponowaniu.

Składniki:

  • garść suszonych wodorostów Wakame (obecnie coraz łatwiej je zakupić, albo online, a nawet w supermarketach)
  • 1/3 ogórka długiego
  • ciecierzyca (alternatywnie – nie jest to konieczny składnik, a w orginalnej wersji sałatki – brak go)
  • 2 łyżki suszonej ciecierzycy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • kilka kropli sosu rybnego
  • łyżeczka sosu sojowego ( najlepiej ze zmniejszoną ilością soli)
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • drobno posiekana mała ilość papryczki chilli (w celu zmniejszenia ostrości – kroimy bez wewnętrznych pestek)

Jeśli planujemy dodać ciecierzycę to takie suszone nasiona należy uprzednio namaczać miedzy 12-24h, Jeśli jednak zrezygnujemy tylko z tego dodatku to sałatkę z wodorostów przygotowuje dosłownie 15 min.

  1. Namaczamy ciecierzycę między 12-24h. Po tym czasie ciecierzycę trzeba jeszcze gotować około 20-30 min, w zależności od tego czy dłużej czy krócej namaczaliśmy.
  2. Gdy ciecierzyca nam się gotuje, do miseczki wsypujemy suszone wodorosty i zalewamy letnią wodą.
  3. Wodorosty odstawiamy na 15 minut, w tym okresie czasu znacznie zwiększają swoją objętość i pęcznieją.
  4. Przygotowujemy sos do sałatki. W miseczce mieszamy wszystkie jego składniki, czyli: ocet ryżowy, sos rybny, sos sojowy oraz olej sezamowy.
  5. Ogórek kroimy wedle upodobań, można zetrzeć na tarce, lub pokroić w cienkie plastry, jak na zdjęciu powyżej
  6. Po odsączeniu z pozostałej wody z wodorostów, mieszamy je z ogórkami i zalewamy sosem.
  7. Na koniec dorzucamy po ugotowaniu i odsączeniu ciecierzycę i drobno pokrojone chilli.

Poniżej animacja pokazująca 15 minutowy proces namaczania wodorostów wakame w wodzie. Ja widać mała ilość suszonych glonów daje dość pokaźną ich ilość po nasączeniu wodą.

wakame

Pozdrawiamy Zespół: Dieta Antyrakowa .pl

Leave a Reply