Zupa Antyrakowa z Soczewicy i Marchwi z dodatkiem kurkumy

dieta_antyrakowa_krem_z_soczewicy

Aby uczciwie opisać ten przepis na zupę antyrakową, spokojnie można by powiedzieć: „Czego ta zupa prozdrowotnego nie ma…”. Wszystkie poszczególne produkty w niej zawarte: Soczewica, Marchew, Kurkuma, Pomidory wykazują wysokie stężenie antyoksydantów. Szczególne właściwości lecznicze wykazuje kurkumina zawarta w kurkumie przy leczeniu takich chorób jak: rak mózgu (glejaki), rak skóry, rak prostaty, białaczka czy stwardnienie rozsiane albo łuszczyca.

W celach leczniczych naukowcy z University of Maryland zalecają podawanie dawki dorosłemu w ilości np w postaci sproszkowanego korzenia: 1-3 gram na dobę. Istnieją także inne formy podawania kurkuminy jako lekarstwa w postaci: korzenia, kapsułek zawierających kurkuminę, płynnych ekstraktów czy nalewek.

Soczewica natomiast znacznie zmniejsza ryzyko, u osób regularnie ją spożywających, zachorowania na raka piersi. Obniża szkodliwy poziom estrogenu oraz stymuluje wytwarzanie enzymów zwalczających aktywność nowotworów w organizmie.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego
  • włoszczyzna ( ewentualnie bio lub eko-kostka rosołowa warzywna)
  • kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe
  • 200 gram marchwi (około 4-5 sztuk)
  • 250 gram soczewicy czerwonej (kubek)
  • około 100 g pomidorów (8-10 szt. np pomidorów koktajlowych)
  • łyżeczka kurkumy
  • pół małej papryczki pepperoni albo chilli (ostrej) , ewentualnie pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypiorek (do podania)
  • opcjonalnie sok z pół cytryny dla nadania bardzo delikatnej kwaskowatości

Przygotowanie Zupy Antyrakowej (około 1,5h ; 4-5 porcji, pozostałe można zamrozić lub zmniejszyć proporcje składników):

Przed gotowaniem zup często pojawia się strach, a samo jej powstawanie dla niektórych jest magią. Bo poniekąd tak jest. Smaki w wyniku gotowania zaczynają przechodzić między jednym a drugim tworząc jednorodność i powodując zdziwienie. Jednak jak zawsze powtarzały mamy, nie ma nic prostszego niż obiad składający się z zupy, bo wrzucamy co mamy do garnka, gotujemy i już to mamy. :


    1. W garnku podgrzewamy dwie łyżki oliwy lub oleju lnianego i na nie dużym ogniu podsmażamy dowolnie pokrojoną cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Jeśli mamy za mało oliwy, to możemy jej jeszcze dodać albo po chwili podlać minimalnie wodą aby nie przywierało.
    2. Gdy cebulka i czosnek lekko się podsmażą zalewamy wodą i dodajemy umytą włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe (dobrze jest je policzyć, bo następnie trzeba będzie je wyłowić z zupy przed blendowaniem). Jeśli włoszczyzna zawiera marchew możemy dodać różnicę z potrzebnych pozostałych, tak aby w garnku było mniej więcej łącznie 4-5 marchwi.
    3. Przykrywamy i gotujemy mniej więcej 30-40 minut
    4. Po tym czasie wybieramy łapką, widelcem czy też szczypcami niepotrzebne składniki: wszystkie produkty włoszczyzny poza marchewką oraz ziele angielskie i liść laurowy.
    5. Do uzyskanego roztworu dodajemy soczewicę, pocięte pomidory oraz łyżeczkę kurkumy i posiekaną paprykę, lub pieprz cayenne.
    6. Całość gotujemy do momentu zmiękczenia soczewicy, około 15-20 minut.
    7. W międzyczasie gdy widzimy ile soczewica wchłania wody, systematycznie z umiarem dolewamy, tak aby nie zabrakło ale też nie było strasznie dużo jako że chcemy uzyskać kremową konsystencję zupy.
    8. Po ugotowaniu i zmiękczeniu soczewicy odstawiamy chwile do przestygnięcia i następnie miksujemy blenderem na gładką masę.
    9. Podajemy ze szczypiorkiem lub innym warzywem liściastym (np pietruszka)




dieta_antyrakowa_krem_z_soczewicy_01

1.Do podsmażonej wcześniej cebuli i czosnku wlewamy wodę wraz z włoszczyzną

dieta_antyrakowa_krem_z_soczewicy_02

2. Po wyciągnięciu Włoszczyzny dodajemy do uzyskanego roztworu soczewicę, pomidory, kurkumę.

dieta_antyrakowa_krem_z_soczewicy_03

3. Po około 15-20 minutach uzyskujemy ugotowaną soczewicę. Ładnego i intensywnego koloru daniu nadaje kurkuma.

dieta_antyrakowa_krem_z_soczewicy_04

4. Na koniec całość blendujemy do uzyskania jednorodnej, kremowej masy. W razie konieczności rozrzedzamy wodą.

Pozdrawiamy Zespół DietaAntyrakowa.com.pl

Leave a Reply