? Nadmiar prostych cukrów w pożywieniu to trucizna dla struktur komórkowych.


da_cukier prosty

Cukier w obecnych czasach dodawany jest praktycznie do wszystkich produktów żywnościowych znajdujących się na półkach sklepowych. Praktycznie nie mamy możliwości zrobić codziennych zakupów, które wykluczyłyby zaopatrzenie się także w cale nie małe dawki cukru. Lekarze alarmują, że jeśli nie ograniczymy spożywania cukru, liczba chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów będzie systematycznie rosnąć. Już teraz w statystykach co czwarta osoba będzie miała raka, a za 25 lat już co trzecia.

Cukier odgrywa olbrzymią rolę w rozwoju i rozprzestrzenianiu się komórek rakowych. Szereg analiz i badań naukowych dowodzą, że dieta bogata w rafinowane cukry proste znacząco przyczynia się do zwiększenia zachorowalności na wystąpienie nowotworów jelit, żołądka, wątroby, nerek, pęcherza moczowego, piersi, prostaty oraz szyjki macicy.

Cukry rafinowane pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych, dlatego przy jego metabolizowaniu zużywane są nasze cenne zasoby odłożonych witamin i minerałów. Przy takim nadmiernym i nienaturalnym metabolizmie składników mineralnych cierpią nasze tkanki, z których to zabierane są wapń, potas magnez itd. Co prawda cukier dodaje nam energii, ale w najgorszy z możliwych sposobów, rozregulowując naszą równowagę hormonalną, poprzez wysokie skoki insuliny, które następnie kończą się gwałtownym spadkiem cukru. Duże ilości insuliny we krwi, które wytwarzają się po zjedzeniu słodkości, uszkadzają organy. Nie jest to zdrowe ani dobre. Dlatego nie bez przyczyny biały cukier nazywa się jedną z „białych śmierci”. Pozostałe dwie to mąka (będąca również cukrami) oraz sól.

Według przeprowadzonych badań na szczurach, cukier ma działanie uzależniające jak nikotyna i narkotyki. Szczury podczas podawania równorzędnie cukru i kokainy były gotowe na zadanie sobie bólu aby tylko spożyć cukier. Wybierały tą substancję 8 razy częściej od kokainy w tym samych sytuacjach.