? Podstawy Żywienia


Zachorowania na raka to druga, zaraz po chorobach układu krążenia, przyczyna zgonów w naszym kraju. Wbrew ogólnemu przekonaniu, którym jest, że większość chorób nowotworowych powodują uwarunkowania genetyczne oraz palenie papierosów, raka najczęściej powoduje niewłaściwa dieta oraz w dużym stopniu siedzący tryb życia. Ponad to, życie w ciągłym stresie, nadużywanie leków prowadzi do osłabienia i wyniszczenia organizmu, który staje się podatny za choroby, stany zapalne, z których nierzadko rozwijają się choroby nowotworowe.

Skutki zachorowania na raka

Zachorowanie na raka silnie oddziałuje na cały organizm ludzki, powodując zaburzenia w jego funkcjonowaniu. W sytuacji, gdy choroba nowotworowa dotyka układ trawienny, następują problemy z przyjmowaniem pokarmu, trawieniem oraz wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia przez co następuje niedożywienie organizmu oraz utrata odporności. Podawana chemioterapia również bardzo często pogarsza funkcjonowanie układu pokarmowego powodując, krwawienia w jego obrębie, biegunki i wymioty. Może wówczas pogłębiać stan niedożywienia.  Ostateczne wyniszczenie organizmu kończy się śmiercią. Dlatego, odpowiednio zbilansowana dieta podczas choroby nowotworowej jest niezwykle ważna, gdyż jej celem jest dostarczenie organizmu zwiększonej ilości składników odżywczych. Posiłki dodatkowo są wzbogacone o produkty o działaniu antyrakowym.

Wpływ dzisiejszych czasów na zachorowania na raka

Patrząc z perspektywy tego jak postępowała ewolucja na przestrzeni kilkuset tysięcy lat oraz ostatnich 200 lat ludzkości, można zaobserwować jak bardzo nienaturalnie zmieniła się nasza dieta i styl życia. Organizm człowieka przystosował, się do innego trybu życia i innego sposobu żywienia, więc spożywanie nadmiaru węglowodanów oraz ogromne zmniejszenie aktywności fizycznej, całkowicie zakłóciło nasz naturalnie funkcjonujący system. Jeszcze 3-4 pokolenia temu, ludzie musieli ciężko pracować na pożywienie, często fizyczną pracą. Komputerów wówczas nie było więc siedząc tryb życia był niezwykłą rzadkością. Obecnie rozwój techniki, ułatwił nam pracę i zminimalizował wysiłek fizyczny. Większość osób pracujących ma obecnie posadę za komputerem, pracuje pod wpływem presji, w silnym skupieniu i wymuszonej, niezdrowej dla ciała pozycji przy biurku.

ewolucja a rak2

Już samo dotarcie do pracy odbywa się z reguły za pomocą transportu publicznego lub samochodu. Spowodowane jest to tym, że nasze miejsce zamieszkania najczęściej zlokalizowane jest w dużej odległości od naszego miejsca pracy. Nawet aktywność podczas prac porządkowych w domu jest mocno ograniczona z powodu wygody jakie zapewniło nam domowe AGD: pralka, zmywarka oraz inne sprzęty.

Ciężko jest stwierdzić, że lepiej wrócić do przeszłości. Zdobycze techniki znacznie ułatwiły życie jednak warto pamiętać aby zrównoważyć brak aktywności fizycznej w czasie dnia, i postarać się codziennie zapewnić sobie jakiś wysiłek np. wyjście na spacer czy pójście na basen. Ruch powoduje radość, poprzez wydzielanie podczas wysiłku fizycznego endorfin, czyli hormonu szczęścia. Warto więc przełamać niechęć, zejść z kanapy i wyjść na zewnątrz.

Człowiek genetycznie jest stworzony do dużej ilości ruchu, współgra to z jego szybkością przemiany materii. Tak więc odżywianie i ruch tworzą równowagę, której zachwianie powoduje podatność organizmu na zachorowania. W dzisiejszych czasach produkty są bardzo bogate w węglowodany. Jeden batonik potrafi zawierać tyle energii co pełnowartościowy obiad. Przy częstym pozwalaniu sobie na liczne przekąski, nasz organizm dostaję za dużą ilość energii, którą magazynuje w tkance tłuszczowej a my tyjemy. Obtłuszczone organy gorzej pracują co pogłębia osłabienie organizmu i jego wydolność.