? Naturalne Produkty Antyrakowe


Najnowsze raporty Światowej Organizacji Zdrowia oszacowują, że 21% obecnej ludności umrze w wyniku choroby nowotworowej, natomiast w Ameryce Północnej, kolebce niezdrowej diety zachodniej, odsetek osób, które umrą w wyniku tej choroby dojdzie do 41%. Ten zatrważająco szybko rosnąca liczba ludzi, która zachowuje na raka wymaga od nas zmiany podejścia do podejścia do naszej codziennej diety i jadłospisu. Istotne jest aby wzbogacić ją o produkty wartościowe o naturalnych właściwościach antyrakowych. Przez dekady dieta i tryb życia były pomijane w zwiększeniu poprzez te czynniki zachorowania na raka, dopiero w ostatnich latach środowisko lekarskie zaczęło przywiązywać do tego większą wagę, przyznając i akceptując fakt że dieta może zapobiegać i cofać choroby nowotworowe. Dieta antyrakowa powinna się składać przede wszystkim ze świeżych, naturalnych owoców, warzyw oraz produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik. To podstawa do wzmocnienia organizmu, który będzie w stanie chronić się przed rozwojem komórek rakowych. Każdy produkt, który jemy ma wpływ na nasz organizm. Albo wpływa na nas korzystnie albo jest kolejną cegiełką do zrujnowania naszego zdrowia, burząc naturalną równowagę i prowadząc do chorób. Już Hipokrates(460-370 p.n.e.) , uważany za ojca medycyny, zauważył i powiedział:

„Niech Twoje pożywienie będzie lekarstwem, a Twoje lekarstwo pożywieniem”.

Jedząc odpowiednie pokarmy możemy pomóc w wydaleniu i zneutralizować rakotwórcze substancje, znajdujące się w naszym organizmie. Należy pamiętać, że często nowotwór rozwija się przy nawracających, bądź długo trwających stanach zapalnych, dlatego dieta wspomagająca odporność naszego organizmu może zablokować szybkim przemianom rakotwórczym ze stanów zapalnych. Mocny system odpornościowy blokuje mechanizmy umożliwiające rozrost komórek w organizmie, oraz ich przenikanie do innych tkanek, zmniejszając ryzyko nowotworów złośliwych/ Istnieje wiele produktów spożywczych oraz naturalnych produktów o właściwościach antyrakowych. Dlatego jak najwięcej dań powinno zawierać wypisane poniżej produkty.

Produkty świeże, sezonowe i ekologiczne są najbardziej bogate w składniki odżywcze, dlatego przy wyborze stawiaj własnie na nie

naturalne produkty antyrakowe

W dużej mierze produkty sprzedawane w sklepach sieciowych pędzone są sztucznie i przy użyciu chemicznych preparatów bez których nie były by wstanie się rozwijać i rosnąć. Są hodowane niemal w inkubatorach i po ich zerwaniu, przewiezieniu do sklepów przez bardzo krótki okres są zdatne do jedzenia, po czym zaczynają się psuć i gnić. Wynika to z niskiej odporności warzyw na czynniki zewnętrzne jakimi są pleśnie, bakterie Zupełnie inaczej wygląda sytuacja produktów z naturalnych upraw które są odporne, można je długo przechowywać a dodatkowo są znacznie bardziej smaczne. Wynika to z dużo większej ilości zawartych składników odżywczych, które dodatkowo je wzmacniają. Dlatego słuszną uwagą jest, że produkty które same z siebie nie są w stanie się bronić i nie są odporne na zagrożenia z zewnątrz, jakimi są drobnoustroje, pleśnie, nie mogą też nam przekazać tych właściwości i wspomagać budowę naszego systemu odpornościowego.



Produkty zasadotwórcze

Większość niezdrowych pokarmów które spożywamy mają działanie kwasotwórcze. Gdy zakwaszamy nasz organizm naruszamy nasze naturalne pH organizmu, powodując osłabienie odporności, narażenie na atak ze strony bakterii, wirusów i grzybów. One z kolei powodują stany zapalne, które stają się podłożem do nieprawidłowych podziałów komórek i wystąpienia zmian nowotworowych, mogących przeistoczyć się w raka.

Spożywanie pokarmów o właściwościach alkalizujących, utrzymuje pH krwi na prawidłowym poziomie około 7,2-7,4, co pomaga zapobiegać rozwojowi raka. W trakcie diety antyrakowej jak i właściwie codziennej diecie, 80% spożywanych pokarmów powinno mieć działanie zasadotwórcze, czyli składać się z świeżych warzyw, owoców, nasion, orzechów, roślin strączkowych, produktów wielozbożowych i pełnoziarnistych.



Przykładowe produkty zasadotwórcze:

Warzywa: sałata, kapusta, brokuły, brukselka, papryka, marchew, seler, szpinak, rukola, roszponka, pietruszka, jarmuż, karczochy, kalafior, szparagi, rzodkiewka, ziemniaki, wodorosty, chrzan, cebula, czosnek, pomidor, ogórek, bakłażan, cykoria, koper, imbir, kiełki, cukinia, dynia, młody jęczmień w proszku, czystek suszony itd.

Ziarna i orzechy: siemię lniane, sezam, dziki ryż, czerwony ryż, ryż naturalny, kasza gryczana, niepalona kasza gryczana, amarant, jęczmień, otręby, owies, quinoa ( komosa ryżowa), nasiona szałwi (nasiona chia), orzechy brazylijskie, jagody goji, migdały, nasiona lucerny, kokos itd.

Rośliny strączkowe: fasola szparagowa, bób, ciecierzyca, fasola mung, groch, soja itd.