Bataty – Właściwości antyrakowe, korzyści, fakty

bataty_dieta_antyrakowa

Bataty, znane także jako słodkie ziemniaki, nie są w Polsce aż tak popularne jak tradycyjne ziemniaki uprawiane na naszych ziemiach. Ich głównym dostawcą jest Portugalia oraz kraje azjatyckie: Wietnam, Japonia oraz Chiny. Istnieje aż 8000 odmian batatów (żółte, pomarańczowe, fioletowe itd.). Bataty mają także jadalne liście oraz łodygi. Po za tym, że są bardzo kremowe i miękkie, nadają się do deserów to mają także zaskakująco wiele właściwości zdrowotnych, odżywczych, w tym także właściwości antyrakowe.

Słodkie Ziemniaki są bardzo bogate w karotenoidy: beta-karoten (Witaminę A), witaminy: B5, B6, niacynę, tiaminę, ryboflawinę. Mają mniej kalorii niż tradycyjne białe ziemniaki.

Jeden średniej wielkości batat zawiera ponad 100% zalecanej dziennej dawki Witaminy A (beta-karoten), która jest potężnym przeciwutleniaczem, zapobiegającym powstawaniu różnych odmian nowotworów. Witamina A ponad to odpowiada za prawidłowy stan narządu wzroku.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 gramach produktu:
 Wartość energetyczna: 76 kcal
Białko – 1,4 g 3 % Cynk – 0,2 mg 1 %
Węglowodany – 17,7 g 6 % Witamina C – 12,8 mg 21 %
Tłuszcze – 0,1 g 0 % Witamina A 15741 IU 315 %
Błonnik – 2,5 g 10 % Witamina E – 0,9 mg 5 %
Wapń – 27 mg 3 % Witamina K – 2,1 mcg 3 %
Żelazo – 0,7 mg 4 % Witamina B-6 – 0,2 mg 8 %
Magnez – 18 mg 5 % Witamina B1 – 0,1 mg 4 %
Fosfor – 32 mg 3 % Kwas Pantotenowy – 0,6 mg 6 %
Potas – 230  mg 7 % Cholesterol – 0 g 0 %



Właściwości antyrakowe

Badania dowodzą, że beta-karoten skutecznie zapobiega ryzyku zachorowania na raka jajników i raka sutka u kobiet w okresie menopauzy. Ponad to zwalczają nowotwór poprzez ograniczenie wzrostu ko.órek rakowych. Wiele badań dowiodło również skuteczność batatów przy zwalczaniu nowotworów układu pokarmowego, raka nerek, raka wątroby, raka płuc, białaczki.

Rak Piersi

W Japonii przeprowadzono badania z wykorzystaniem ekstraktu z batatów na szczurach z rakiem piersi. Wyniki badań wykazały że przy zastosowaniu ekstraktu w ilości 5% masy całej paszy u szczurów ilość guzów się zmniejszyła a wzrost nowych komórek zmniejszył się. Badania zostały opublikowane w 2005 roku w publikacji naukowej Bioscience.

Rak Pęcherzyka Żółciowego

Przeprowadzone 2002 roku badania w europejskim instytucie badającym metody zapobiegania rozwoju raka „European Journal of Cancer Prevention”  na 64 przypadkach osób chorych na raka pęcherzyka żółciowego oraz 101 przypadków osób z kamicą nerkową (osoby o dużym ryzyku wystąpienia tej odmiany raka) wykazały że spożywanie słodkich ziemniaków zmniejszało rozwój raka i ryzyko zachorowania.



Poprawa procesów trawiennych

Badania kliniki w Cleveland dowodzą że bataty jako bogate źródło błonnika pomagają utrzymać zdrowy stan przewodu pokarmowego. Zapobiega do nowotworom jelita grubego i reguluje trawienie.

Bataty pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny batatów

Bataty, mimo że mają słodki smak charakteryzują się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (około 50) w porównaniu do zawartości pozostałych składników odżywczych. Dane właściwości pomagają w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi (cukier z batatów jest uwalniany powoli do krwiobiegu) oraz obniżają insulinooporność. Bataty zawierają również sporą ilość manganu, który normuje apetyt i także wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy.

Ciekawostki na temat batatów

  • Bataty w rzeczywistości są korzeniami, natomiast tradycyjne białe ziemniaki są bulwami (podziemne łodygi)
  • Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej i po pierwszej podróży Krzysztofa Kolumba do Nowego Świata w 1492 zostały przywiezione do Europy i tu uprawiane.
  • W XVI w. hiszpańscy i portugalscy odkrywcy przywieźli ze sobą bataty na Filipiny, do Afryki, Indii, Indonezji oraz południowej Azji
  • produkcja batatów w Chinach co roku wzrasta o około 80 mln ton, w Afryce o około 14 mln ton a w Ameryce Południowej i Środkowej o 2 mln ton
  • bataty mogą osiągać wagę nawet do 3 kg
  • bataty spożywane ze skórką zawierają więcej wartości odżywczych