Brokuł

brokuł

Brokuły należą do warzyw kapustnych, które słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Brokuła zawiera substancję o nazwie Sulforafan, której to właśnie zawdzięcza się silne właściwości antyrakowe. Brokuły więc, znacząco mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka pod warunkiem, że w czasie przygotowania dania, podczas gotowania, nie zostanie zniszczony enzym, pozwalający na produkcję Sulforafanu, zwany Myrozynazą. Według badań naukowców z University of Illinois, enzym ten zostaje uszkodzony w wyniku przegotowania brokuła, gotowania w temperaturze powyżej 76 st. oraz po zamrożeniu produktu. Ponad to warto pamiętać, podczas przygotowywania posiłków z brokuła, że im dłużej gotujemy to warzywo, tym bardziej pozbawiamy go zdrowotnych właściwości.

Jak wzmocnić antyrakowe właściwości brokuła?

Równie istotną informacją jest, że przy dodaniu do dania z brokuła odpowiednich przypraw lub produktów, zwiększających wchłanianie w górnych odcinkach układu trawiennego – substancji leczniczej – Sulforafanu, możliwe jest zwielokrotnienie jego antyrakowych właściwości. Tymi produktami są np. chrzan, lub jego odpowiednik japoński – wasabi, rzodkiewka, rzeżucha, kapusta oraz musztarda.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 gramach produktu:
 Wartość energetyczna: 34 kcal
Białko – 2,8 g 6 % Mangan – 0,2 mg 10 %
Węglowodany 6,6 g 2 % Witamina C – 89,2 mg 149 %
Tłuszcze – 0,4 g 1 % Witamina E – 0,8 mg 4 %
Błonnik – 2,6 g 10 % Witamina K – 102 mcg 127 %
Wapń – 47 mg 5 % Witamina B-6 – 0,2 mg 9 %
Żelazo – 0,7 mg 4 % Witamina B-9 – 63 mcg 16 %
Magnez – 21 mg 5 % Witamina A – 623 IU 12 %
Fosfor – 66 mg 7 % Witamina D – 0 IU 0 IU
Potas – 316  mg 9 % Cholesterol – 0 g 0 %



Co decyduje o właściwościach antyrakowych brokuła?

Warzywa kapustne, do której rodziny należy brokuł, odznaczają się dużym stężeniem naturalnych substancji antyrakowych – karotenoidów (beta-karoten, luteina, zeaksantyna) oraz witamin: C, E, K, kwasu foliowego. Są także bogatym źródłem błonnika zabezpieczającego przed nowotworami układu pokarmowego (zwłaszcza rak jelita grubego). Ponad to brokuły zawierają substancje zwane glukozynolanami. Badania naukowe dowodzą że spożywanie produktów bogatych w glukozynolany pomagają zapobiec rozwojowi raka piersi, raka prostaty, raka płuc.

Występowanie w brokułach Indole i izotiocyjaniany w badaniach laboratoryjnych wykazały zahamowanie rozwoju u szczurów raka pęcherza moczowego, raka sutków, raka okrężnicy, wątroby, płuc i żołądka.



Badania nad właściwościami antyrakowymi brokułów

Według Amerykańskiego Instytutu prowadzącego badania na temat diety antyrakowej (Roswell Park Cancer Institute in Buffalo), spożycie w ciągu miesiąca 3 krotnie porcji warzyw kapustnych, w tym brokuła, zmniejsza ryzyko raka pęcherza o 40%. W Badaniu przedstawionym na Konferencji o Antyrakowym działaniu produktów w Filadelfii, w którym pod obserwacją było przebadanych 1000 osób (z czego 275 miała raka pęcherza) wykazano wpływ wystąpienia nowotworów w zależności od diety i spożywanych warzyw (w tym samego brokuła). Warzywa kapustne, brokuł, należy spożywać najlepiej w formie surowej, gdyż po obróbce termicznej traci od 60 do 90% izotiocyjanianów będących związkami o działaniu antyrakowym.

Właściwości antyrakowe brokułów:

  • chronią komórki przed uszkodzeniem DNA i patologicznym podziałem w komórki nowotworowe
  • pomagają dezaktywować czynniki rakotwórcze, oczyszczając organizm z toksyn i substancji rakotwórczych
  • brokuł ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych, będących często podłożem do powstania nowotworów
  • hamują angiogenezę (powstawanie nowych naczyń krwionośnych w obrębie raka) oraz powstawanie przerzutów w organizmie.