Czosnek

dieta antyrakowa czosnek

Czym jest czosnek?

Czosnek jest warzywem należącym do grupy roślin cebulowych. Należą do nich takie warzywa jak: cebula, szczypior, por, szalotka. Zapewniają one naturalną ochronę przed wirusami, grzybami, drożdżakami oraz bakteriami. Nazywane są naturalnymi antybiotykami i takie też właściwości je cechują. To co różni je od syntetycznych antybiotyków to fakt że podnoszą odporność i chronią organizm przed kolejnymi infekcjami. Czosnek należy do najstarszych roślin leczniczych. Stosuje się go w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz zapaleniach dróg moczowych. Czosnek działa również leczniczo przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, jako że lotne bakteriobójcze związki czosnku wydalane są wraz z wydychanym powietrzem. Najlepiej działa czosnek świeży lub spożywany świeżo zmiażdżony dodawany do potraw.

Już kilkanaście naukowych badań wykonanych nad skutecznością czosnku przy leczeniu różnych schorzeń wykazało, że Ci którzy jedzą więcej czosnku są mniej narażeni na raka, zwłaszcza na nowotwory w obrębie przewodu pokarmowego i głównych narządów trawiennych, czyli raka krtani, przełyku, żołądka, trzustki i jelita grubego.

Czosnek zawiera allicynę, czyli naturalną substancję antyrakotwórczą, dzięki czemu między innymi, podczas walki z rakiem zapobiega namnażaniu komórek nowotworowych.

Eksperci nie potrafią stwierdzić ile czosnku tak naprawdę powinno się jeść podczas walki z nowotworem, ale około 3 ząbków dziennie na pewno nie zaszkodzić, a powinno mieć pozytywny wpływ na nasz organizm i proces leczenia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 gramach produktu:
 Wartość energetyczna: 149 kcal
Białko – 6,4 g 13 % Cynk – 1,2 mg 8 %
Węglowodany – 33,1 g 11 % Witamina C – 31,2 mg 52 %
Tłuszcze – 0,5 g 1 % Witamina A 9 IU 0 %
Błonnik – 2,1 g 8 % Witamina E – 0,1 mg 0 %
Wapń – 181 mg 18 % Witamina K – 1,7 mcg 2 %
Żelazo – 1,7 mg 9 % Witamina B-6 – 1,2 mg 62 %
Magnez – 25 mg 6 % Witamina B1 – 0,2 mg 13 %
Fosfor – 153 mg 15 % Kwas Pantotenowy – 0,6 mg 6 %
Potas – 401  mg 11 % Cholesterol – 0 g 0 %



Jak czosnek zapobiega nowotworom.Wnioski badań opisowych (na danych grupach populacyjnych)

Badania opisowe zajmują się grupą ludzi żyjących w podobnych warunkach środowiskowych, przy stwierdzonej danej diagnozie. Kilka takich badań pokazuje związek między zwiększeniem spożycia czosnku a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów jak: rak jelita grubego, rak żołądka, rak przełyku, rak trzustki, rak piersi. Spożywanie zarówno surowego jak i gotowanego, lub pieczonego czosnku wykazuje właściwości antyrakowe.

W przeprowadzanych badaniach przez Europejską Komisję badającą oddziaływanie spożywanych produktów spożywczych na ryzyko zachorowania na nowotwory odnotowano, że wyższe spożycie czosnku jak i cebuli zmniejsza ryzyko nowotworów i zmian patologicznych w obrębie jelit. Osoby spożywające największe ilości czosnku osiągały nawet 50% niższe zagrożenie zachorowania na raka jelita grubego oraz raka prostaty.

W innych badaniach opisowych przeprowadzonych w San Francisco Bay, naukowcy odkryli, że regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko raka trzustki o 54 %, we Francji natomiast zaobserwowano zmniejszenie ryzyka raka sutka.

W formie jakich preparatów można stosować czosnek?

Suplementy diety w skład którego wchodzi czosnek to np: Ekstrakt bezwonny z czosnku w postaci tabletek, olejek z czosnku, czosnek w proszku oraz wyciąg z czosnku.



Jakie właściwości czosnku mogą świadczyć o jego właściwościach antyrakowych?

Właściwości ochronne czosnku przed nowotworami mogą wynikać szczególnie z ich właściwości przeciwzapalnych. Stany zapalne często są podłożem do patologicznie dzielących się komórek nowotworowych. Czosnek wzmacnia odporność, co za tym idzie komórki dzielą się prawidłowo i DNA nie jest narażone na mutacje.



Jak według badań naukowych czosnek jest uznawany za leczenie w chorobach nowotworowych?

Według Narodowego Instytutu Zdrowia w Stanach Zjednoczonych czosnek może być stosowany jako środek prewencyjny przed chorobami nowotworowymi. Mimo, że ciężko jest określić skuteczną dawkę czosnku, ze względu na ubywanie leczniczych składników wraz z okresem czasu, sposobem przygotowania, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienną dawkę między 2 do 5 gram świeżego czosnku, lub 0,4 – 1,2 gram suszonego czosnku albo 300-1000 mg wyciągu lub ekstraktu z czosnku. Składnikiem pożądanym o działaniu leczniczym w preparatach jest allicyna.