Kalafior

Kalafior jest bardzo popularnym warzywem z rodziny kapustnych, w Polsce Jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawę z jego cennych właściwości zdrowotnych, między innymi antyrakowych. Korzystny wpływ kalafiora zaobserwowano szczególnie przy leczeniu raka pęcherza, raka piersi, raka okrężnicy, raka prostaty oraz raka jajnika. Najbardziej popularna jest jego biała odmiana, ale dostępne są również: fioletowa, zielona i żółta. Kalafior zawiera w stosunku do innych warzyw ogromne ilości witaminy C, która wspomaga walkę z nowotworem. Kalafior jest zasadotwórczy dzięki czemu pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej, będącej kluczem do silnej odporności organizmu. Zakwaszony organizm jest podatny na rozrost bakterii, czyli powstawaniu stanów zapalnych. W konsekwencji przewlekłe stany zapalne mogą się przerodzić w nowotwory. Jego pozostałe wartości odżywcze to cenne źródło witamin: A, K, B1, B2, B6 oraz cynku, żelaza, fosforu i magnezu. Szczególnie cynk, jest ważnym składnikiem przy walce z nowotworem. Chroni nasze DNA przed mutacjami.

da_kalafior

Kalafior zawiera sulforafan, to właśnie on pobudza wydzielanie enzymów chroniących organizm przed powstawaniem i rozrostem komórek rakowych. W organizmie codziennie powstają zmutowane komórki, jako wynik błędnego podziału komórkowego. Jest to naturalne. W przypadku gdy organizm jest osłabiony, nasz system obronny nie wychwytuje tego stanu i wówczas w naszym organizmie zaczyna rozwijać się rak. Natomiast mocny, odpowiednio odżywiony organizm z silnym i dobrze funkcjonującym systemem immunologicznym już  w najwcześniejszej fazie wychwytuje wszelkie anomalie w naszym genomie, komórkach i skutecznie je eliminuje nie dopuszczając do rozrostu chorej, nowotworowej tkanki.

Najwięcej swoich zdrowotnych właściwości zawiera kalafior surowy lub blanszowany. Do 8 min gotowania na parze również zawiera wiele składników odżywczych, potem ich liczba zaczyna mocno spadać. Dlatego jak już mamy w ręce tak cenną broń w walce z rakiem postarajmy się go jeść po jak najmniejszej i najkrótszej obróbce termicznej.