Kurkuma


kurkuma wlasciwosci antyrakowe

Kurkuma to przyprawa należąca do rodziny roślin imbirowatych, używana przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Znana jest także jako indyjski szafran, główny ze składników curry oraz jako substancja barwiąca w przemyśle spożywczym. Kurkuma rośnie w krajach azjatyckich, od wieków używana jako składnik leków ziołowych w medycynie naturalnej. Wciąż nie ma jeszcze zatwierdzonych dowodów jej skuteczności w leczeniu nowotworów, jednak wprowadzenie jej do terapii oraz diety antyrakowej, podczas obserwacji i badań obserwuje się jej lecznicze działanie.

Szereg badań przeprowadzonych na komórkach ludzkich w warunkach laboratoryjnych wykazało, że kurkuma wykazuje znaczne właściwości antyrakowe. Z wyników wynika, że zapobiega on powstawaniu nowych komórek nowotworowych w ciele i jest w stanie eliminować istniejące stany nowotworowe. Dane związek zaobserwowano głównie przy raku piersi, raku jelita grubego, żołądka oraz nowotworów skóry. W wyniku badań przeprowadzonych na uczelni w Stanach Zjednoczonych w 2007 okazało się, że połączenie chemioterapii wraz z leczeniem kurkumą wykazało większą skuteczność. Badania zostały przeprowadzone na myszach u których obserwowano rozwój przerzutów w ich ciele.



5 powodów dla których warto wprowadzić kurkumę do codziennej diety antyrakowej:

1. Kurkuma wykazuje wysoką zawartość związków bioaktywnych o działaniu leczniczym.

Kurkuma zawiera związki zwane kurkuminoidami, z których wyróżniamy kurkuminy ( około 3% zawartości całej masy), będące aktywnym składnikiem kurkumy. Kurkuminy mają wysokie właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co dowidzi ich działaniu antyrakowemu. Aby zwiększyć skuteczność leczenia kurkuminą stosuje się ekstrakty z kurkumy o podwyższonej jej zawartości. W calu zwiększenia wchłanialności kurkuminy w obrębie naczyń krwionośnych, kurkumę podaje się wraz z pieprzem zawierającym składnik , piperynę, zwiększający jej wchłanialność nawet 20-stokrotnie. Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach i w ten sposób jest też lepiej wchłaniana, dlatego przy kompozycji dań w diecie antyrakowej warto pomyśleć o wzbogacenie posiłku o zdrowe tłuszcze jak olej lniany czy np połączenie z awokado.

2. Kurkuma i jej działanie przeciwzapalne oraz jej rola w wzmacnianiu układu immunologicznego.

Krótkie i częste stany zapalne są korzystne dla budowania odporności organizmu, Jednak stany zapalne, które przechodzą w stany przewlekłe mogą stać się poważnym problemem i prowadzić do chorób autoimmunologicznych (w których organizm traktuje własne tkanki jako wroga), chorób nowotworowych, chorób serca, Alzheimera oraz innych chorób neurologicznych. Dlatego wszelkie składniki aktywne, które wspomagają walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi, wspomagając przy tym naturalne siły obronne organizmu, działają potencjalnie zapobiegawczo, terapeutycznie i leczniczo w wyżej wymienionych schorzeniach już na poziomie molekularnym. Wiele badań wykazuje że jej silne działanie przeciwzapalne jest porównywalne z preparatami farmaceutycznymi, z wykluczeniem ich skutków ubocznych.

3, Kurkuma zwiększa zdolności antyoksydacyjne komórek w organizmie, które stają się odporne na działanie wolnych rodników.

Działanie wolnych rodników wzmaga ryzyko chorób nowotworowych oraz przyspiesza starzenie się tkanek. Wolne rodniki reagują z substancjami organicznymi takimi jak: kwasy tłuszczowe, białka oraz same DNA. Jedyną obroną dla tego procesu są przeciwutleniacze, antyoksydanty. Kurkuma jest produktem bogatym w przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ponadto kurkuma wspomaga aktywność naturalnych antyoksydantów naturalnie występujących w naszym organizmie co powoduje, że w podwójny sposób wzmacnia mechanizm przeciwdziałający utlenianiu.

4. Kurkuma wspomaga działanie neuroprzekaźników w mózgu poprawiając jego funkcjonowanie i zmniejszając ryzyko chorób mózgu.

Niegdyś uważano, że w obrębie mózgu neurony po okresie dzieciństwa nie mogą już się mnożyć ani tworzyć nowych połączeń. Jednak dziś wiadomo, że w obrębie niektórych obszarów mózgowych mózg wykazuje takie zdolności nawet w późniejszych latach naszego życia. Odpowiedzialny za to jest czynnik  neurotropowy, typ hormonu wzrostu (BDNF), działający w obrębie mózgu. W wyniku zmniejszania się jego poziomu pojawiają się schorzenia typu: Alzheimer, depresja. Okazuje się, że kurkumina wpływa pozytywnie na obecność tego hormonu wzrostu zwiększając jego stężenie oraz produkcję. Przyczynia się to do poprawy koncentracji, pamięci oraz ogólnego stanu psychicznego człowieka.

 5. Kurkuma może wspomagać walkę z rakiem, a nawet działa leczniczo.

Badania wykazały że kurkuma jako przyprawa, ziele lecznicze może zmniejszyć wzrost raka, ograniczając jego angiogenezę (proces tworzenia nowych naczyń krwionośnych w obrębie komórek nowotworowych). co przyczynia się do pomniejszania się i rozpadu komórek rakowych. Po badaniu przeprowadzonym na 44 mężczyznach ze zmianami nowotworowymi w obrębie jelita grubego, po podawaniu im 4 g kurkuminy na dobę przez 30 dni zaobserwowano zmniejszenie ilości zmian o 40%. Za wcześnie jeszcze aby z całą pewnością potwierdzić pełną skuteczność kurkumy w lecznictwie zmian nowotworowych jednak badania pozostawiają dużą nadzieję i wyglądają bardzo obiecująco.