Marchew

marchew wlasciwosci antyrakowe

Marchew jeśli chodzi o właściwości zdrowotne jest głównie znana ze swojego bogactwa w antyoksydanty, tzw. przeciwutleniacze. W przypadku marchwi głównym znanym nam przeciwutleniaczem jest beta-karoten (inaczej: prowitamina A). Pozostałymi antyoksydantami, również w pokaźnej ilości są: alfa-karoten, luteina (pozytywnie wpływa na koncentrację i pracę mózgu), kwashydroksycynamonowy, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy oraz antocyjany. W zależności od rodzaju marchwi, stężenie tych antyoksydantów może się między sobą różnić. Czerwone oraz fioletowe odmiany marchwi wyróżniają się większym stężeniem antocyjanów, natomiast pomarańczowa odmiana (tradycyjnie uprawiana w Polsce) wyróżnia się wysoką zawartością beta-karotenu. Dlatego bez względu na wybraną przez nas odmianę marchwi, będziemy otrzymywać wyjątkowe korzyści antyoksydacyjne dla naszego organizmu.

Pozytywny wpływ antyoksydantów na układ sercowo-naczyniowy.

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy w marchwi nie dziwi duża ilość badań potwierdzająca ich dobroczynne działanie a układ sercowo-naczyniowy, który nagminnie potrzebuje ochrony przed uszkodzeniami, wolnymi rodnikami, którą zapewniają własnie antyoksydanty, Szczególnie dużą rolę wykazują one przy ochronie tętnic, która odgrywają szczególną rolę w transporcie wysoko natlenionej krwi, wykazującej działanie oksydacyjne.

Badania w zakresie właściwości antyrakowych

Skuteczność marchwi w przeciwdziałaniu rozwoju nowotworów została najlepiej zbadana w obszarze jelita grubego. Przeprowadzone badania na uczestnikach spożywających soki marchwiowe, oraz podczas badań laboratoryjnych komórek nowotworowych dało zachwycające efekty. Badania laboratoryjne wykazały zdolność przeciwutleniaczy zawartych w marchwi do hamowania rozwoju komórek raka okrężnicy. Natomiast uczestnicy, którzy spożywali 1,5 szklanki (około 330 ml) soku marchwiowego dziennie, zmniejszali znacznie ryzyko występowania komórek rakowych w obrębie jelita grubego, niwelując przy tym ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Historia uprawy Marchwi. Pochodzenie.

Istnieją przypuszczenia i przesłanki, że marchew swoją popularność zapoczątkowała na obszarze obecnie znanym jako Afganistan tysiące lat temu. Początkowo przyjmowała gorzki i nieprzyjemny smak, nie miała zbyt wiele wspólnego z dzisiejszą marchwią. Obecnie spożywana przez nas odmiana została ustabilizowana i opracowana przez hodowców w XVI i XVII wieku, gdzie przyjęła słodki smak i chrupiącą konsystencję. Jedna średniej wielkości marchew dostarcza aż 210% dawki dziennej prowitaminy A, 6% witaminy C, 2% wapnia i 2% żelaza. Dodatkowo, jeśli chodzi o jej istotę w diecie antyrakowe, , marchew zawiera dużą ilość błonnika, witaminy K, potasu, manganu, fosforu, magnezu, cynku.

Obecnie Chiny produkują około 1/3 wszystkich marchwi sprzedawanych i kupowanych na całym świecie. Drugim producentem jest Rosja, a kolejnym Stany Zjednoczone. W miarę możliwości warto jednak wybierać produkty wytwarzane w naszej bliskiej okolicy, od zaprzyjaźnionych punktów, sklepikó osiedlowych, które bardzo często wytwarzane w sposób przyjazny i ekologiczny.

Ja przygotować i spożywać marchew.

Najlepszym sposobem na spożycie marchwi jest jej delikatne umycie i wyszorowanie. Nie ma potrzeby obierać jej ze skórki, chyba że jest zgrubiała i stara skórka, gdyż to właśnie przy skórce zlokalizowanych jest najwięcej przeciwutleniaczy. Jeśli koniec trzpienia marchwi jest zabarwiony na odcień zielony, należy go odciąć, ze względu na gorzki smak. Marchew spożywa się zarówno na surową jak i gotowaną. Wiele warzyw podczas podgrzewania traci swoje właściwości a antyoksydanty ulegają rozpadowi, jednak ku zaskoczeniu beta-karoten wykazuje dużą stabilność przy zmianie temperatury. Oczywiście wciąż odradza się jej długie podsmażanie, a najbardziej zalecanym sposobem jej gotowania jest gotowanie na parze, podczas którego zachowuje najwięcej właściwości antyrakowych i smaku.