Migdały i ich właściwości antyrakowe.

da_migdały

Owoce migdałowca, zaliczane w handlu do orzechów, tak naprawdę są pestkami. W miarę możliwości należy wybierać migdały surowe, które mają najwięcej właściwości odżywczych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, minerały i witaminy.

Podczas badań laboratoryjnych wykonanych na szczurach, narażonych na raka jelita grubego, karmienie migdałami wykazało znaczące zmniejszenie ryzyka zachorowania na ten typ nowotworu. Składniki takie jak karotenoidy i flawonoidy (naturalne przeciwutleniacze), mają właściwości przeciwzapalne i właściwości antyrakowe oraz błonnik zawarty w migdałach pomaga w utrzymaniu jelita grubego w dobrej kondycji.

Migdały wpływają również pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Kiedyś było nie zalecane spożywanie ich w większych ilościach ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Jednak badania przeprowadzone na migdałach wykazały ich korzystny wpływ na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu). W wyniku regularnego spożywania następuje znaczące obniżenie ryzyka wystąpienia zawału serca, zatorów, miażdżycy, udaru mózgu oraz wylewu.

Składniki odżywcze migdałów (w standardowej porcji 23 gramach – mała garść około 21 szt.):

  • biotyna (49% dziennego zapotrzebowania)
  • witamina E (40%)
  • mangan (26%)
  • miedź (25%)
  • witamina B2 (17%)
  • fosfor (16%)
  • magnez (15%)
  • błonnik (11%)



WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100 gramach produktu:
 Wartość energetyczna: 633 kcal
Białko – 15,1 g 30 % Cynk – 3,0 mg 20 %
Węglowodany – 21,55 g 7 % Witamina C – 0,7 mg 1 %
Tłuszcze – 59,1 g 91 % Witamina B-1 – 0,1 mg 9 %
Błonnik – 12,5 g 15 % Witamina B-2 – 0,6 mg 36 %
Wapń – 269 mg 27 % Witamina B-6 – 0,1 mg 4 %
Żelazo – 3,71 mg 21 % Witamina B-12 - 0 ?g
Magnez – 303 mg 76 % Witamina A – 0 IU 0 IU
Fosfor – 523 mg 52 % Witamina D – 0 IU 0 IU
Potas – 758  mg 22 % Cholesterol – 0 g 0 %



Migdały zawierają więcej substancji odżywczych takich jak: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez niż wszystkie poszczególne orzechy spotykane w przemyśle spożywczym. Mają zasadowy (alkalizujący) wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Są bogate w łatwo przyswajalne białko i dużą ilość błonnika. Mają dużą zawartość tłuszczy, jednak są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe dobre dla zdrowia, korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy oraz pomagają kontrolować wagę.

Migdały już w starożytności, w Egipcie, były traktowane jako lekarstwo w leczeniu drobnych przeziębień po poważne schorzenia. Również przez starożytnych podróżników stosowane były jako idealna przekąska, którą brało się w podróż w formie przekąski.

Zdrowotne i Antyrakowe Właściwości Migdałów:

Badania wykazują, że regularne spożywanie migdałów obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz poprawia ciśnienie krwi. Obecnie prowadzone są intensywne badania nad związkiem mniejszego ryzyka raka, Alzheimera, cukrzycy oraz innych chorób przewlekłych a spożywaniem migdałów. Jednak ze względu na wartości odżywcze pewne jest że migdały są produktem bardzo bogatym w wartości odżywcze wspomagające walkę z rakiem. Szczególnie duże stężenie błonnika obniża występowanie raka jelita grubego, gdyż poprawia przepływ treści pokarmowej przez jelita. Pomaga to poprawić kondycję jelit oraz zapobiega wystąpieniu stanów zapalnych.

Wpływ Migdałów na układ sercowo-naczyniowy:

Migdały bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu LDL (szkodliwego) we krwi, który powoduje zatykanie tętnic, uszkadzanie ścian tętnic, które to w wyniku zmian miażdżycowych robią się kruche i mało elastyczne. Witamina E zawarta w migdałach poprawia krążenie natomiast Witamina B obniża ilość płytek miażdżycowych. Dane właściwości zmniejszają ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Zaleca się częste spożywanie migdałów, stosując jako dodatek do sałatek, potraw rybnych oraz spożywanie ich w formie przekąski w ciągu dnia.



Migdały a ich oddziaływanie na mózg, ośrodkowy układ nerwowy

Szeroka gama substancji odżywczych zawartych w migdałach pozytywnie wpływa na rozwój mózgu. Odpowiedzialna za to jest L-fenyloalanina (aminokwas egzogenny – taki, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a musi być dostarczony z pożywieniem), poprawiający sprawność umysłową, łagodząca stany depresyjne. Migdały również łączy się z zaniżeniem ryzyka chorób neurologicznych jak choroba Alzheimera.