Owoce Jagodowe

main Markus Mainka shutterstock_90796280

Owoce Jagodowe, jagody w profilaktyce nowotworowej mogą byś jednym z najbardziej pożytecznych owoców w diecie antyrakowej. Kolejne badania dostarczają dowodów na temat ich silnie przeciwutleniającego działania. Zawierają olbrzymią ilość antyutleniaczy, które ograniczają aktywność wolnych rodników, powodujących utlenianie i uszkadzanie komórek w organizmie. Dzięki temu zmniejsza się też szansa wystąpienia komórek rakowych.

Antocyjany – silne właściwości antyrakowe owoców jagodowych

Ich najistotniejszymi składnikami o działaniu antynowotworowym są antocyjany o właściwościach przeciwutleniających. Antocyjany jako barwniki roślinne chronią rośliny, owoce i kwiaty przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Chronią również roślinę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, które niszczą i uszkadzają komórki. W podobny sposób działają też w organizmie człowieka, chronią przed utlenianiem komórek.Ponad to wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe oraz antyalergiczne.

Spożywanie tych owoców może zmniejszyć ryzyko przed rakiem płuc, rakiem piersi, rakiem prostaty oraz nowotworami układu pokarmowego, szczególnie rakiem jelita grubego.



Największą ilość antocyjan mają:

  • aronia
  • czarna jagoda
  • czarna porzeczka
  • czarny bez
  • czerwone winogrona
  • jeżyna
  • czerwona porzeczka
  • bakłażan
  • wiśnia
  • żurawina
  • maliny