Papaja

Badania wykazują, że zawarty enzym papaina w owocach i liściach papai ma działanie antyrakowe, jest w stanie zmniejszyć istniejące nowotwory, szczególnie przy takich nowotworach jak: rak piersi, rak płuc, rak wątroby oraz rak trzustki. Po wyodrębnieniu papainy z liści i owocu papai i przeprowadzeniu badań, udowodniono, że papaja reguluje system odpornościowy w walce z rakiem, redukując wielkość guza oraz zatrzymując rozwój choroby. Dzieje się tak w wyniku zwiększenia przez organizm produkcji cytokiny typu Th1.

papaja

Oprócz zwalczania komórek rakowych, papaja wspomaga leczenie stanów zapalnych, wzmacniając przy tym naturalną odporność. Po za tym warto zwrócić uwagę, że większość chorób nowotworowych ma swoje podłoże przy długo trwających stanach zapalnych, gdzie występuje wzmożony proces podziału komórkowego, przy którym prościej o mutacje.

Papaja poprzez niską zawartość cukrów pomaga utrzymać prawidłowy poziom insuliny, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia tętniczego,oraz usprawniając metabolizm.

Papaja również pomaga w infekcjach bakteryjnych i grzybiczych, oczyszcza wątrobę, leczy owrzodzenia i stany zapalne skóry (również trądzik), wspomaga pracę układu trawiennego oraz hormonalnego.

Papaja nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży. Jest naturalnym środkiem antykoncepcyjnym i może powodować poronienia.