Pomidory

pomidory wlasciwosci antyrakowe

10 powodów dla których powinieneś jeść pomidory, aby zapobiec ryzyku wystąpienia choroby nowotworowej:

  1. Pomidory są bogate we wszystkie cztery antyoksydanty z grupy karotenoidów: alfa-karoten, beta-karoten, luteinę oraz likopen.
  2. Likopen, uważa się, że ma największą aktywność antyoksydacyjną ze wszystkich karotenoidów.
  3. Pomidor wraz z brokułem wykazują działanie współzależne zmniejszające ryzyko wystąpienia raka prostaty. Badania zostały przeprowadzone na szczurach którym podawano albo osobno każdy z produktów, albo wspólnie.
  4. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Montrealu, dieta antyrakowa bogata w produkty na bazie pomidorów, zmniejsza ryzyko rozwoju raka trzustki nawet o 1/3. Jest to zasługa likopenu.
  5. Pomidory wykazują wysoką zawartość witaminy A, witaminy E oraz witaminy C o działaniu antyoksydacyjnym. W samych Stanach Zjednoczonych, 1/3 społeczeństwa ma niedobory witaminy C, a ponad połowa niedobory witaminy A.
  6. Pomidory są bogate w potas, gdzie na szklankę soku pomidorowego jest go około 534 mg, a w szklance sosu zagęszczonego aż 900 mg.
  7. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Stanie Ohio wykazały, że podczas spożywania pomidorów ze zdrowymi tłuszczami jak np. oliwa z oliwek czy awokado, wchłanianie karotenoidów może wzrosnąć nawet do 15 razy.
  8. Pomidory są jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej, która uzyskała miano jednej z najzdrowszych diet. Badania na Uniwersytecie Szkoły Medycznej w Atenach udowodniły, że u osób przestrzegających zasady diety śródziemnomorskiej jest niższa śmiertelność z powodu chorób serca i raka. Kolejne badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardu, którzy przebadali ponad 39000 kobiet, stwierdzili, że spożywanie produktów na bazie pomidorów skutecznie poprawia stan naszego układu naczyniowo-sercowego.
  9. Spożywanie pomidorów przez matki karmiące zwiększa zawartość likopenu w produkowanym mleku w piersiach. Zwiększona ilość likopenu występuję w dużo większym stężeniu po spożyciu pomidorów po ugotowaniu, np w postaci sosu pomidorowego, niż w przypadku świeżych produktów.
  10. W skórce pomidorów znajduje się znaczna ilość całej zawartości karotenoidów z całych pomidorów. Wykazano, że ilość tych przeciwutleniaczy jest znacznie bardziej absorbowana przez komórki jelita grubego w przypadku koncentratu pomidorowego wzbogaconego o skórki z pomidora, w porównaniu do koncentratu bez skórki. Dlatego w miarę możliwości i braku nadwrażliwości na skórkę pomidora zaleca się jego spożywanie wraz z nią.