Zielona herbata

da_pole herbaty zielonej

Czym jest zielona herbata?

Zielona herbata to naturalny napój wytworzony z liści herbaty chińskiej rosnącej w Azji. Jest to szczególnie popularnie pijany napój na obszarze całej Azji wschodniej. Warto zwrócić więc uwagę, że występowanie nowotworów na obszarze krajów azjatyckich jest znacznie niższe niż w krajach zachodnich i europejskich. Niektórzy naukowcy uważają, ze jest to spowodowane właśnie przez spożywanie dużych ilości zielonej herbaty. Substancja, której przypisuje się najwięcej zdrowotnych właściwości to substancja immunologiczna – EGCG (galusan epigalokatechiny), który w smaku daje się dość łatwo wyczuć jako lekko gorzki i cierpki.

Dlaczego zaleca się picie zielonej herbaty osobą z chorobami nowotworowymi, lub ze zwiększonym ryzykiem zachorowania?

Mimo, że nie ma ostatecznych dowodów na antynowotworowe właściwości zielonej herbaty, pewnym jest, że zawiera ona duże ilości antyoksydantów zwalczające wolne rodniki, mające wpływ na rozwój nowotworów w naszym organizmie. Zielona herbata wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wzmacniając przy tym naturalne siły obronne naszego systemu immunologicznego, potrzebnego do walki z nowotworami.



Badania nad właściwościami zielonej herbaty.

Badania wykonane w warunkach laboratoryjnych wykazały, że polifenole oraz katechiny zwarte w wyciągu z zielonej herbaty, ze względu na swoje właściwości silnie przeciwutleniające hamują rozwój nowotworów.

Zielona herbata wykazuje znaczący wpływ szczególnie przy zmniejszeniu ryzyka wystąpienia takich nowotworów jak rak jamy ustnej, rak przełyku, rak żołądka, rak jelita grubego, rak płuc, rak prostaty oraz rak pęcherza moczowego. Wciąż są prowadzone liczne badania nad działaniem zielonej herbaty, które wyglądają obiecująco.

Składniki i wartości odżywcze zielonej herbaty

Głównymi składnikami odżywczymi zielonej herbaty istotnymi w diecie antyrakowej są polifenole (katechiny). Polifenole wykazują silne działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko raka i chorób układu krwionośnego. Wielu naukowców uważa że nie tylko polifenole mogą zapobiegać wzrostu komórek rakowych, ale mogą również zabijać komórki nowotworowe bez szkody dla zdrowych tkanek. Pozostałe równie istotne składniki to kofeina (zwana teiną), tanina (nadaje cierpki smak herbacie, powoduje koagulację białek na powierzchni błon śluzowych, co prowadzi do powstania warstwy ochronnej, działając przeciwzapalnie). Produkty rozpadu taniny wykazując zdolność wymiatania wolnych rodników oraz przeciwkancerogennie (antyrakowo). Również dzięki tym właściwością zielona herbata od wieków doceniana była za opóźnianie procesu straszenia organizmu i za poczucie witalności.

W zielonej herbacie nie brakuje także witamin: A, B1, B12, K, PP oraz żelaza, magnezu, wapnia. Dodatkowo biorąc pod uwagę śladowe ilości pierwiastków zielona herbata zawiera ich łącznie 450!



Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty, w tym właściwości antyrakowe:

  • reguluje poziom cukru we krwi
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL
  • obniża ciśnienie krwi, chroniąc przy tym układ sercowo-naczyniowy
  • zmniejszają stany zapalne, zmniejszając przy tym ryzyko powstawania zmian nowotworowych
  • zapobiegają próchnicy zębów oraz zmniejszają wrażenie nieświeżego oddechu
  • przyspieszają metabolizm, pomagają spalić tkankę tłuszczową
  • wspomaga pracę układu trawiennego oraz poprawia stan przewodu pokarmowego chroniąc przed nowotworami w jego obrębie