Zielone Warzywa Liściaste

da_warzywa lisciaste

Zaliczamy do nich takie warzywa jak szpinak, jarmuż, sałata rzymska, liść sałaty, gorczyca, zielona kapusta, boćwina, cykoria. Są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego i wielu różnych karotenoidów, takich jak luteina i zeaksantyna, wraz z saponiny i flawonoidy. Są to naturalne barwniki, chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników. Nie tylko zapobiegają tworzeniu się nowych komórek nowotworowych, ale również potrafią zwalczyć już istniejące.

Karotenoidy w dłuższej perspektywie ich spożywania prawdopodobnie chronią przed rakiem w obrębie górnej części układu pokarmowego, m.in. rakiem jamy ustnej, gardła, krtani i żołądka oraz hamują rozwój niektórych komórek raka piersi, raka skóry i raka płuc.

Kwas foliowy zmniejsza natomiast ryzyko zachorowania na raka trzustki. Jest to jednak jedna z wielu korzyści wynikających ze spożywania produktów bogatych w kwas foliowy. Kwas foliowy chroni również przed chorobami serca, chorobami ze strony układu nerwowego, chroni przed chorobą Alzheimera.

Zielone Warzywa Liściaste są bogate w witaminy A,C,E i K oraz witaminy z grupy B (do których wliczamy między innymi wyżej wymieniony kwas foliowy). Warzywa są bogate w duże ilości błonnika, żelaza, magnezu, potasu i wapnia a przy tym zawierają małe ilości węglowodanów, sodu i cholesterolu, dlatego można i powinniśmy jeść je w jak największych ilościach przy diecie antyrakowej.